PIIPUNHATUT


Miksi piipunhattu?

Piipunhattu (savupiipun sadesuoja / sadehattu) vähentää sadeveden ja lumen pääsyä hormeihin, suojelee savupiippua rapautumiselta sekä parantaa vetoa. Etenkin silloin kun tulisijat eivät ole jatkuvassa käytössä on piipunhattu erittäin tarpeellinen. Harvakseltaan käytössä oleva piippu säilyy pitkään kosteana ja vesi sekä erityisesti jäätyminen rapauttaa piippua. Piipunhattu helpottaa myös tulisijan sytyttämistä, koska se pitää piipun kuivempana ja estää näin kosteuslukon muodostumista hormiin.

Piipunhatun alla seinäsi ovat suojassa savupellin kulmaa pitkin valuvilta nokivesivuodoilta sekä hormia pitkin lattiarakenteisiin valuvalta vedeltä, josta aiheutuu hankalia kosteusvaurioita. Pahasti rapautunut piippu voi olla syynä jopa rakennuspaloon.

Suomen rakentamismääräyskokoelman E3 ohjeen mukaisesti savupiipun yläpää suojataan sään vaikutukselta.

Peltisepänliike K. Laine Oy valmistaa piipunhatut aina mittatilauksesta, jolloin saat juuri oikean kokoisen, yhtenäisen ja siistin hatun talosi turvaksi. Hatun kiinnitys on yksinkertaisuudessaan ja helppoudessaan omassa luokassaan. Hatut ovat rakenteeltaan erittäin jämäköitä ja kestäviä. Näiden rakenne tai kiinnitys ei petä, eikä asennukseen kauan mene. Piipunhatut voit tilata suoraan verkkokaupastamme.

Piipunhatun materiaalit

Piipunhattujen yleisin materiaali on 1,0 mm vahvuinen ruostumaton teräs EN 1.4301 . Materiaali kestää hyvin piipun päässä vallitsevat ankarat olosuhteet, korkean kuumuuden, kylmyyden, sateet ja rikkipitoiset palokaasut. Ruostumattomasta teräksestä valmistetussa piipunhatussa kaikki osat mukaanlukien ruuvit ja mutterit ovat ruostumattomia. Materiaali ei vaadi pintakäsittelyä, mutta halutessa se voidaan maalata ruostumattoman maalaukseen soveltuvilla maaleilla esimerkiksi katon sävyyn.

Asiakkaan toivomuksesta voidaan piipunhatut valmistaa myös haponkestävästä teräksestä, kuparista, alumiinista tai kuumasinkitystä ohutlevystä. Kuumasinkitystä valmistettuja piipunhattuja ei suositella käytettäväksi öljypolttimien hormien yhteydessä materiaalin heikomman korroosiokestävyyden takia.

Piipunhatun mitoitus ja rakenne

Piipunhatun harjamuoto ja reunakanttaukset tukevoittavat hatun. Hatun päätyjen pystykanttaukset mahdollistavat jouhevan savukaasuvirtauksen ja hyvän vedon.

Piipunhattu valmistetaan n. 50 mm yli piipun valuhatun reunojen, jolloin sadevedet valuvat piipun ohitse. Piipunhatun suositeltava korkeus on 20 cm piipun yläpinnasta, jolloin nuohoaminen onnistuu piipunhattua avaamatta tai irrottamatta. Nuohouksen helpottamiseksi valmistamme piipunhattuja myös saranoilla. Saranoidun piipunhatun voi avata ilman työkaluja. Piipunhattu voidaan asentaa, joko suoraan piipunpäähän tai piipunpäähän valettuun betonihattuun /- laattaan. Öljylämmityshormi voidaan jatkaa piipun läpi, jolloin vältetään rikkipitoisen veden tiivistyminen piipunhatun alapintaan. Tiivistynyt vesi voi peltikatolle valuessaan aiheuttaa korroosiovauriota. Öljylämmityshormin läpivienti ei kuitenkaan ole välttämätöntä varsinkaan huopa- tai tiilikatteilla. Piipunhattu voidaan varustaa myös lintuverkolla, joka estää lintujen pesimisen hormeihin.

Piipunhatun tukevuuden ja siistin ulkonäön takaa yhdestä levystä valmistettu rakenne sekä juuri kyseiseen piippuun mitoitetut jalat.

Asiakas voi itse mitata tarvitsemansa piipunhatun tai asentajamme voi tehdä mittauksen paikan päällä. Asentajamme voivat asentaa piipunhatun, mutta annetuilla ohjeilla asennus onnistuu nopeasti kokemattomaltakin.

KUVIA TEKEMISTÄMME PIIPUNHATUISTA